Mit ne együnk kemoterápia alatt?

A kemoterápia egy olyan kezelési forma, amelyet a rák ellen alkalmaznak. Ez a folyamat azonban sokszor komoly hatással van a beteg étvágyára és tápláltságára. Fontos odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk kemoterápia alatt, hogy támogassuk a szervezetet a kezelés során. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mit érdemes kerülni az ilyenkor.

Kemoterápia alatt kerülendő ételek

Cukros és feldolgozott ételek

A cukros ételek és italok fogyasztása kerülendő a kemoterápia ideje alatt. A magas cukortartalmú ételek és italok hirtelen energialöketet adhatnak, majd hamar lecsökken az energia szint, ami fokozhatja a fáradtságot és a kimerültséget. Emellett a cukor kedvez a gyulladások kialakulásának, ami nem kívánatos a kezelés során.

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok, mint például a kolbászok, szalámik és konzervek, magas só- és tartósítószer tartalommal rendelkeznek. Ezek a anyagok károsíthatják a szervezetet és megterhelhetik a veséket, amelyek a kemoterápia során már így is nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Füstölt ételek

A füstölt ételekben található kátrányok és kémiai anyagok károsíthatják a szervezetet, és további terhelést róhatnak a májra és a vesékre. Ezért érdemes ezeket az ételeket elkerülni a kezelés ideje alatt.

Lisztből készült ételek

A fehér lisztből készült ételek magas glikémiás indexűek, ami hirtelen emelkedést okozhat a vércukorszintben. Ezért érdemes inkább a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket választani, amelyek lassabban emelik meg a vércukorszintet.

Alkohol

Az alkohol további terhelést jelent a májnak, ami a kemoterápia alatt már így is nagyobb terhelésnek van kitéve. Emellett az alkohol befolyásolhatja a gyógyszerek hatásosságát is.

Mikulicz krém és mire jó?

A Mikulicz krém egy olyan termék, amely gyakran ajánlott a kemoterápia során. Ez a krém segíthet enyhíteni a bőrirritációt és szárazságot, amely gyakran jelentkezhet a kezelés során. A krém használata előtt mindig konzultáljunk az kezelőorvossal, hogy biztosak lehessünk a megfelelő alkalmazási módról.

Gyakori kérdések

Milyen ételeket ajánlott fogyasztani kemoterápia alatt?

Kerüljük a cukros és feldolgozott ételeket, valamint a füstölt ételeket. Inkább válasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket és friss zöldségeket, valamint magas fehérjetartalmú élelmiszereket.

Mennyi folyadékot kell fogyasztani kemoterápia alatt?

A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos a kezelés során. Legalább 8-10 pohár vizet ajánlott naponta elfogyasztani, de ez az egyéni igényektől is függ.

Mikor érdemes konzultálni a dietetikussal a kemoterápia alatt?

A dietetikus segítségére mindig számíthatunk a kemoterápia alatt. Ő segíthet összeállítani egy olyan étrendet, amely támogatja a szervezetet a kezelés során, és minimalizálja a lehetséges mellékhatásokat.


Vezi și:

Niker

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Niker

Szólj hozzá!